Miten varmistetaan välinehuollon onnistunut pesutulos
- saristenberg
- 9.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Olemme saaneet paljon kyselyjä, miksi joku pesutesti ei mene onnistuneesti läpi.
Monesti, jos testi näyttää huonoa tulosta, niin oikea ratkaisu ei ole vaihtaa testiä. Kannattaa luottaa indikaattoriin ja lähteä selvittelemään johtuuko huono tulos pesuprosessin parametreista tai väärin kuormatusta kuormasta.
Esimerkkejä joistain parametreistä
Esipesu suositus esim. 1-2 min. kylmällä vedellä +1-2 min. sekoitetulla tai lämpimällä vedellä.
Jos esipesu parametrit on asetettu kuten edellä suositellaan,
pesuajaksi riittää 5-8 min.
Etenkin entzyymipohjaisen pesuaineen suosituslämpötilaa ei saa pesussa ylittää, sillä silloin sen toiminta häiriintyy -> tarkista aina pesuaineen tyypin vaihdon yhteydessä suosituslämpötila.
Kone ei ota tarpeeksi pesuainetta -> Suomessa on kovuudeltaan hyvin erilaatuista vettä, joka pitää huomioida pesuaineen annostelua säädettäessä. Mitä kovempi vesi, sitä suurempi pesuaineen annostelun tulee olla. Oman alueen vesilaitoksen kotisivuilta saat tiedon alueesi veden kovuudesta, jonka mukaan pesuaineen annostelu tulee säätää.
Yllä mainitut neljä eri parametria ovat koko pesuprosessin onnistumisen kannalta kaikkein tärkeimmät.
Parametrejä ei saa asettaa ”mutu” tuntumalla, vaan ne tulee säätää kohdalleen pesutestejä apuna käyttäen, jotta varmistetaan, että pesuprosessi tuottaa puhtaita ja potilaille turvallisia instrumentteja!
Muita mahdollisia syitä huonoon lopputulokseen pesuprosessissa
Edellisen kanisterin jämät kaadettu uuteen astiaan. Jos näin tehdään niin pesuainekanisterin pohjalle alkaa kertyä sakkaa, joka kulkeutuu letkuihin aiheuttaen tukkeumia -> älä kaada jämiä uuteen kanisteriin.
Mitä todella tapahtuu pesukoneen puhdistusprosessissa
Kaikki tuntevat tärkeimmät parametrit höyrysterilointilaitteessa, mutta tiedetäänkö, mitä todella tapahtuu pesukoneen puhdistusprosessissa. Loppuhuuhteluvedessä suositellaan käänteisosmoosiveden käyttöä, pesuprosessiin suositellaan käytettäväksi pehmennettyä vettä, mikäli niitä on saatavilla.
Käänteisosmoosivesi poistaa loppuhuuhtelussa vesijohtoveden mukana tulleet epäpuhtaudet (mineraalit) instrumenttien pinnoilta sekä pesukoneen kammion seinämistä ja siten auttaa niitä pysymään kirkkaina.
Pesuprosessisssa pehmennetty vesi vähentää pesuaineen kulutusta.
Pesukoneen oikea kuormaaminen
Myös pesukoneen kuormaamiseen tulee kiinnittää huomiota, ettei asettelu ole väärä tai ettei kuormaa ole liikaa. Huonon testituloksen syy on monesti juuri virheellinen kuormaaminen, vaikka pesuprosessin parametrit olisivat kohdallaan.
Alla esimerkkikuva väärästä asettelusta (todellinen kuva tilanteesta)

Kyseisessä kuvassa on neljä kaarimaljaa kahden päällekkäin
olevan korin päällä.
Oikea kuormaustapa tämän kokoisessa kammiossa on, joko
kaksi kaarimaljaa tai yksi kori.
Kaarimaljat muodostavat ”sateenvarjon” korien päälle.
Koreja ei tule pinota pesuun päällekkäin.
Jos kammiossa olisi kaksi pesutasoa, oikea kuormaustapa
olisi; ylätasolle yksi kori ja alatasolle kaksi kaarimaljaa.
Vinkki
Kannattaa olla yhteydessä virhetilanteissa pesutestin toimittajaan, jotta voidaan sulkea pois muut mahdolliset syyt huonoon pesutulokseen!
Artikkelin kirjoittaja
Taina Kunnasluoto
Tuotespesialisti / indikaattorit ja pienlaitteet
Gsm. 040 486 3402