top of page

Sähkökirurgisten leikkausinstrumenttien eristevauriot

Päivitetty: 15. tammik. 2020

Kaikkialla maailmassa sähkökirurgisten leikkausinstrumenttien eristeiden vauriot aiheuttavat säännöllisesti onnettomuuksia, joiden seurauksena voi tulla kudosvaurioita sekä tilapäistä tai pysyvää haittaa potilaille. Pahimmassa tapauksessa voi seurata kuolemantapauksia.


Kahdessa Hollannin sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa on osoittautunut, että jopa 18 % sähkökirurgisissa leikkausinstrumenteissa oli vaurioitunut eriste.


Kotimaamme on lehtiartikkelssa uutisoitu tilanteesta, jossa leikkauksen yhteydessä potilas on saanut sähköiskun. Vielä tänäkin päivänä Suomessa tarkistetaan yleisesti vain silmämääräisesti sähkökirurgisten instrumenttien eristeiden kunto.


Tilanteet olisi ollut ehkäistävissä, jos ennen toimenpidettä olisi testattu käytettävien sähkökirurgisten instrumenttien eristeet.


Potilasturvallisuuden kannalta asiaan on suhtauduttava vakavasti.


Nykyisin on jo yleisesti muualla maailmalla käytössä teknisiä ratkaisuja, jonka avulla pystytään testaamaan helposti ja nopeasti eristeiden kunto ennen toimenpiteitä .


Laite tunnistaa vauriot kuten huokoisuuden, hiushalkeamat, pienet reiät ja ilmataskut ym. jotka kaikki vaikuttavat eristeiden kuntoon ja voivat aiheuttaa toimenpiteissä palovammoja ja sähköiskuja.Artikkelin kirjoittaja (01/2020):

Taina Kunnasluoto

Tuotespesialisti / indikaattorit ja pienlaitteet

Gsm. 040 486 340

Comments


bottom of page