top of page

Ultraäänipesulaitteiden tyypit käyttötarkoituksen mukaan

Ultraäänipesulaitteita käytetään instrumenttien esikäsittelyyn, poikkeuksena lämpödesinfioiva malli, joka suorittaa koko pesuprosessin kokonaan.


Terveydenhuollon ultraäänipesulaitteet jaetaan eri toiminnolla varustettuihin laitteisiin.


1. Peruslaite, joka soveltuu instrumenteille.







2. Laite, joka soveltuu etenkin onteloisille instrumenteille sekä perusinstrumenteille.








3. Laite, joka soveltuu robottikäsivarsille, onteloisille- ja perusinstrumenteille.









4. Laite, joka suorittaa koko pesuprosessin (esipesu, pesu, huuhtelut ja lämpödesinfiointi).









Huom! Ultraäänipesulaitteet eivät sovellu huokoisille tai pehmeille materiaaleille.


Ultraäänipesulaitteen toimintaperiaate

Laitteen pohjassa on altaan koon mukaan yksi tai useampi ns. energiapää, joiden taajuus on yleisesti n. 40 kHz. Energiapää tuottaa nesteeseen mikroskooppisen pieniä kuplia, jota kutsutaan kavitaatioksi. Mikrokuplat nesteessä tuottavat paineiskuja kohdatessaan kiinteän pinnan. Tämä on laitteen tehokas likaa irrottava mekanismi.

Joissakin laitteissa on ns. Sweep -toiminto, joka estää nesteen pinnan aaltoilua pesun aikana.


Neste on välittäjäaine mikrokuplille ja siksi laitetta ei saa koskaan käynnistää tyhjänä, sillä se rikkoo energiapään.


Ultraäänipesulaitteen oikea käyttö

Altaan neste vaihdetaan joka päivä, sekä myös kesken päivän, jos se on näkyvästi kontaminoitunut.


Aamulla allas täytetään puolilleen ja siihen lisätään pesuaine. Tämän jälkeen allas täytetään pinnan korkeusmerkkiin asti, näin pesuaine sekoittuu hyvin nesteeseen.

Koska verkostovesi sisältää ilmakuplia, ne on ennen ensimmäistä varsinaista pesua saatava pois. Tämä tapahtuu seuraavasti: uusimmissa laitteissa on ns. kaasunpoisto ohjelma. Mutta jos sellaista ei ole niin laite, ilman instrumentteja, nesteineen käynnistetään n. 3 min. ajaksi.


Näin mikrokuplat rikkovat verkostoveden ilmakuplat. Jos tätä ei tehdä, niin silloin ensimmäisessä varsinaisessa pesussa pesutulos jää huonoksi. Tämä johtuu siitä, että mikrokuplat rikkovat pesun aikana myös verkostoveden ilmakuplia. Tästä takia mikrokuplia ei riitä instrumenteille riittävän hyvän pesutuloksen saamiseksi.

Kaasunpoisto tulee tehdä aina kun uusi neste tehdään altaaseen. Päivän lopuksi allas tyhjennetään, huuhdellaan ja desinfioidaan pintadesinfiointipesuaineella käyttämällä nukkaamattonta liinaa. Laitetta ei saa upottaa veteen!


Ultraäänipesulaitteen kuormaaminen

Ultraäänipesulaitteessa instrumentteja ei saa laittaa altaan pohjalle, vaan aina laitteen omaan koriin. Yksittäiset instrumentit eivät saa olla päällekkäin laitteen korissa. Jos käytössä on pieniä koreja esim. hammashuollon poranterille ym. pienille välineille, niin näitä koreja ei saa laittaa päällekkäin. Tämä johtuu siitä, että mikrokuplat nousevat alhaalta, niin ne puhkeavat jo alimmissa instrumenteissa/koreissa. Silloin niitä ei riitä päällimmäisten instrumenttien tehokkaaseen pesuun.


Saksien ja pihtien nivelet avataan ja monimutkaiset purettavat instrumentit puretaan osiin. Onteloiset instrumentit täytetään pesunesteellä ruiskun avulla. Huomioitava asia on se, että kun onteloisia instrumentteja ilman vesikiertoista ultraäänipesukonetta, niin silloin mikrokuplat ainoastaan irrottavat lian onteloista, mutta eivät tuo likaa onteloista pois.

Pesun jälkeen instrumentit on laitettava instrumenttipesukoneen pesupiikkeihin varsinaiseen pesuun.


Hammashuollon pienille välineille mm. poranterät, juurenhoitoneulat, on saatavana dekantterilaseja. Näihin voidaan laittaa kyseisille instrumenteille soveltuva erikoispesuaine. Laitteen reunoille tulee pidike dekantterilaseille, joihin lasit laitetaan.


Onteloisille instrumenteille tarkoitetussa esikäsittelylaitteessa instrumentit kiinnitetään adaptereihin, jolloin saadaan vesikierto onteloihin. Laitteessa voidaan pestä myös perusinstrumentteja.


Robottikäsien esikäsittely laitteessa, robottikädet laitetaan pidikkeisiin ja ne saadaan vesikiertoon, jotta vesi saadaan kaikkiin onkaloihin. Laitteessa voidaan pestä myös onteloisia- ja perusinstrumentteja.


Esipesun jälkeen edellä mainituissa laitteissa instrumentit laitetaan instrumenttipesukoneeseen.


Lämpödesinfioivassa ultraäänipesulaitteessa, laite tekee koko pesuprosessin (esipesu, pesu, huuhtelut ja lämpödesinfiointi). Instrumentit ovat ohjelman jälkeen valmiita jatkokäsittelyyn (kuivaus, tarkastus ja pakkaus).


Lisätietoja:

Kaiko Oy

Taina Kunnasluoto

taina.kunnasluoto@kaiko.fi

Comments


bottom of page